AUTO CENTAR MATKO

Kako pripremiti automobil za zimske uslove?

Posted by Zikic Darko on Tuesday, December 25, 2012 Under: Saobraćaj

Nakon toplog leta i blage jeseni, vozači retko pomišljaju da treba pripremiti vozilo za zimske uslove. Zima može biti izuzetno neugodna za vozače ukoliko se priprema ne izvrši blagovremeno. Vozilo koje nije pripremljeno za zimu predstavlja opasnost kako za vozača i putnike tako i za ostale učesnike u saobraćaju.

Zima, kako kaže Milovan Milosavljević, iz servisa „Grand motorsa“ u Beogradu, može da bude veoma neugodna za vozače, ali i da ostavi neželjene posledice na automobilu.


LIMARIJA

Majstor Milosavljević navodi da pre početka zime treba popraviti sva oštećenja na limu, makar se radilo i o neznatnim ogrebotinama. Mraz, a pogotovo so izmešana sa snegom, veliki je neprijatelj automobila. Isto važi i za izduvni sistem.

- Ukoliko je korozija već vidljiva golim okom, potrebno je posetiti neki servis gde će majstor iz kanala, ili ako podigne automobil dizalicom, mnogo lakše ustanoviti u kakvom stanju je auspuh - kaže Milosavljević. - Jasno, majstor će vam dati i savet da li je neophodno promeniti neki deo na izduvnom sistemu. Proverite sva svetla, pokazivače pravaca...

GLICERIN

IMA stvari koje vozači mogu i sami da urade. Sve gumene „kedere“ na vratima, haubi, poklopcu prtljažnika trebalo bi pred ledene dane premazati glicerinom da se ne bi zamrzavali. Nije loše ni da se sipa pokoja kap u brave, a dobro je i naprskati ih nekim sprejom protiv zamrzavanja.

- Proverite i metlice brisača. Ukoliko ne prianjaju pravilno na staklo, i ako su iskrzane, iskrivljene, zamenite ih. Mali trošak, ali veliki doprinos vidljivosti, što automatski znači i bezbedniju vožnju - podseća naš sagovornik.

- U kolima bi trebalo da imate i sprej za brzo odmrzavanje stakala, ili bar odgovarajuću plastičnu metlicu-strugač leda. Sipajte i novu tečnost za pranje vetrobranskih stakala, ali obratite pažnju da to bude ona namenjena za zimske uslove, da se ne bi smrzavala kada nastupe hladniji dani.

Majstor Milosavljević kaže da se podrazumeva provera antifriza, ali da treba biti pažljiv i dobro proučiti karakteristike tečnosti koja se sipa. Uvek treba zatražiti od prodavca najkvalitetniji antifriz, onaj s najnižom tačkom smrzavanja i sa antikorozivnom zaštitom.

ADITIVI

MNOGI vozačimuku muče prilikom paljenja automobila na niskim temperaturama.

Milosavljević ističe da bi u dizel gorivo, bar ovo evropskog kvaliteta, proizvođači trebalo da dodaju aditive protiv smrzavanja.

- Ali to možete da uradite i sami. Naravno, da bi automobil dobro startovao, neophodno je da akumulator bude ispravan, dovoljno napunjen.

Preporučujem da odete u neki servis radi provere celog sistema za paljenje a ne samo zbog napunjenosti akumulatora - kaže majstor Milosavljević.

- I sami možete da doprinesete boljem stanju sistema za paljenje, bar utoliko što ćete očistiti kleme, a ukoliko je nivo elektrolita opao, dospite destilovanu vodu.

Naravno, sami možete da zamenite i svećice, kablove...

SERVIS PLINSKIH UREĐAJA
KOD vozila koja za pogon koriste TNG, popularni plin, preporučljivo je da se obratite najbližem specijalizovanom servisu.

- Ukoliko je sistem za TNG pravilno ugrađen, atestiran, servisiran redovno, ne bi trebalo da bude nikakvih problema - kaže majstor Goran Pešić iz „GTA servisa“, specijalista za TNG uređaje.

- Zimi naftne kompanije mešaju drugačiji odnos propana i butana nego leti, pa bi i potrošnja auto-gasa, kao i sve druge karakteristike, bila skoro ista kao i u letnjim uslovima. Ipak, najbolje je svratiti do ovlašćenog servisa da majstor temeljno pregleda sve sklopove, da zima ne bi bila mučenje.

Po snegu i ledu držite odstojanje i bez naglih pokreta

Kada na putu ima snega ili leda, prvo što treba da uradite je da povećate odstojanje od vozila ispred. Tako ćete imati više vremena za reakciju u iznenadnim situacijama. Nikada ne ubrzavajte i ne kočite naglo. U slučaju iznenadnih situacija, ostanite pribrani. Svaki nagli pokret volanom će samo intenzivirati proklizavanje.

Uvijek smanjujte brzinu pre nego što uđete u krivinu, a prilikom ulaska i izlaska volan okrećite tečno i blagim pokretima. Krećite se nepromenjenom brzinom kroz zavoj, a ako ipak dođe do gubitka prijanjanja, oprezno smanjite brzinu. Ako imate ABS, može te da kočite kao i obično. Vozači koji nemaju ABS treba da izbjegnu blokiranje točkova po svaku cijenu, dozirajući kočenje isprekidanim pritiscima na pedalu.

Najbolji način da usporite vozilo je da prije nego što pritisnete kočnicu uvek koristite motorno kočenje. Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom tlu. Na nizbrdici vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu, i kočite odmereno.


Pogledajte koristan video o tome kako pripremiti auto za zimu
In : Saobraćaj 


Tags: "priprema automobila za zimu" "kako pripremiti auto za zimu" "zimske gume" "lanci za sneg" 

Copyright © Auto Speed  2017

Ko vodi ovaj blog?


Žikić Darko Ja sam Darko Žikić radim na tehničkom pregledu Matko i bavim se registracijom vozila od 2003 godine kada sam počeo da radim na jednom tehničkom pregledu u Kragujevcu. 2011 osnivam sopstvenu agenciju sa kojom sam radio samostalno do 2019 godine kada se zapošljavam na tehničkom pregledu Matko. Na ovom blogu možete naći sve što Vas zanima vezano za registraciju, osiguranje, carinjenje i prenos vlasništva automobila. Nadam se da ću Vam pomoći da pronadjete šta Vas zanima a ako imate bilo kakva pitanja slobodno me kontaktirajte!

Make a free website with Yola